čtvrtek 31. října 2013

MY TATTOO FAQ : nejčastější otázky o tetování

je tetování bezpečné?
  • ano. pokud jdete ke zkušenému tatérovi, který používá doporučená bezpečnostní opatření. a vy se poté o čerstvé tetování dobře staráte (viz. péče o tetování)
bolí to?
  • je to individuální. záleží to na tom, kdo kde má práh bolesti. obavy z bolesti jsou podle mě aktuální až v případě, kdy se vám např. stalo, že vás drápla kočka a vy jste chtěli brečet. za normálních okolností to není nic co by se nedalo překonat. vlastně nejde ani tak o bolest jako o to, že je to nepříjemné "štípání" spojené s tím, že musíte být hodinu až několik hodin v jedné pozici a nejnepříjemnější je pak nakonec třeba zdřevěnělá noha než bolest z tetování :) a dalším důležitým aspektem, kdy může a nemusí tetování bolet, je právě tetované místo. jak jsem psala v článku MY TATTOO : kawasaki girl je např. bok celkem bolestivým místem a naopak v článku MY TATTO : important' names vyzývám k tetování na zápěstí jako jednomu z nejméně bolestivých zákroku.

můžu použít nějaký krém proti bolesti?
  • ano. EMLA krém/znecitlivující mast, který se používá na kůži pro odstranění bolesti před vpichem injekční jehly a před menšími chirurgickými výkony. četla jsem, že ho některé slečny používají i před depilací/epilací třísel. s použitím masti se rozhodně musíte poradit se svým tatérem!
kolik tetování stojí?
  • cena se odvíjí od náročnosti motivu, kolik barev tatér použije, velikosti potetované plochy a u jakého tatéra vlastně jste (v menších městech pravděpodobně zaplatíte o něco méně, ale nemusí být pravidlem). většina pražských studií má stanovenou minimální cenu, tzn. že i za malou hvězdičku na zápěstí dáte třeba 1200 Kč stejně jako za dvě velké na obě zápěstí. doporučuji si tedy v případě malých věcí nechat vyhotovit rovnou dva motivy. prostě "ať vám to za ty prachy stojí" :D
jaká je nejlepší doba na to, udělat si tetování?
  • kdykoli je nejvhodnější doba na tetování ! pokud jste slyšeli, že v létě by se tetování nemělo dělat tak je to bullshit hloupost! ale ano je to nevhodné období v tom smyslu, že čerstvému tetování nesvědčí opalování, moře/bazén a pot. ale pokud zrovna nejedete na dovolenou, tak běžný provoz léta tetování hravě zvládne. jen nezapomínejte mazat vysokým faktorem před opalováním a vyhýbejte se během hojení sauně, bazénu, moři a dlouhému vystavování na přímém slunci. naopak mě teplé období vyhovovalo víc, protože při mazání hojivou mastí (Bepanthen Plus) nemusím s velkou opatrností přetahovat přes tetování dlouhé kalhoty a rukávy (na to pozor v zimě) a tetování může krásně dýchat a hojit se. 
je dobré nechat si udělat tetování, když jsem nemocný?
  • dělat si tetování, když váš imunitní systém není 100% není dobrý nápad. vaše bílé krvinky nejsou připravené na hojení tetování, když bojují s bakteriemi a viry. navíc je to bezohledné vůči personálu a návštěvníkům tetovacího studia, které chcete navštívit. pokud jste již objednaní, schůzku převolejte a domluvte se na termín, kdy budete fit :)
kde můžu najít obrázky tetování?
  • každé tetovací studio má k dispozici alba, časopisy nebo knížky, kde můžete čerpat inspiraci. pokud nemáte jasnou představu jak by mělo tetování vypadat můžete požádat tatéra a ten vám na základě konzultace nakreslí návrh na míru. a není nic jednoduššího než použít google nebo tumblr a vyhledávat hesla jako "tattoo" "motiv tetování" "tattoed girl/boy" "tattoos" atd.

jak dlouho se tetování hojí?
  • do týdne by měly odpadat stroupky, které NIKDY SAMI NESTRHÁVEJTE! cca po 3 dnech začíná tetování svědit (známka toho, že se hojí), NIKDY NEDRBEJTE, ať stroupky drbáním nestrhnete! nezapomínejte omývat tetování antibakteriálním mýdlem (Protex) a mazat hojivou mastí (Bepanthen Plus). do 2-3 týdnů je tetování kompletně zahojené. 
jak si vybrat studio/tatéra?
  • pokud nemáte preference od známých a kamarádů, nejlepší způsob je vyhledat tetovací salony ve vašem okolí a projet jejich webové stránky. každý tatér zde má fotogalerii svých prací. ty práce, které vám budou nejsympatičtější a budou nejvíce sedět stylu tetování, které byste chtěli mít, tam jděte :) 
můžu se nechat potetovat, když mi ještě nebylo 18?
  • tetuje se většinou od 16, se souhlasem rodičů. ale záleží kdo vás tetuje, hodně tatérů na kontrolu věku kašle.
jak docílit toho, aby mé tetování vypadalo co nejdéle co nejlépe?
  • používejte pleťové krémy s vitamínem E, popř. ho přijímejte ve formě stravy (burské oříšky, sója, salát) či doplňků stravy. 
co se stane s tetováním pokud začnu posilovat a naberu hodně svalové hmoty?
  • aby se tetování zdeformovalo, museli byste přibrat v krátkém časovém intervalu velké množství svalové hmoty. také záleží na motivu, který zvolíte na místo, které plánujete posilovat (jestli to bude portrét, asymetrické tvary apod.) a jak moc by pak změna měla být znatelná. 

mohu darovat krev pokud podstoupím tetování?
  • doporučuje se čtvrt až půl roku pauza od posledního zákroku. je třeba si vždy nejdříve ověřit v dárcovské stanici.
jak je to s těhotnými ženami po porodu a jejich tetováním na břiše?
  • důležité je, aby žena dosáhla po porodu stejných proporcí jako v době před porodem. samozřejmě pokud vzniknou těhotenstvím na břiše jizvy tetování se tak může poškodit. ve většině případů jde však tetování opravit.
jak dlouho má být čerstvé tetování ve fólii?
  • tuto jsem si nechala na závěr jako nejvíce spornou a to proto, že každý tatér a v každém článku na tuto otázku najdete odlišnou odpověď. někdo tvrdí 3 hodiny, někdo 6 hodin, někdo přes noc ... držte se pokynů tatéra, který vás tetoval popř. svých vlastních nejlepších zkušeností ;)


PŘED TETOVÁNÍM NIKDY NEPOŽÍVEJTE ALKOHOL ANI JINÉ NÁVYKOVÉ LÁTKY (nejméně 24 hodin před i po) ! alkohol ředí krev, která pak může vytlačovat barvu při tetování ven, navíc ji také ředí, tedy barva může být bledší nebo se dokonce ztrácet!
v případě dalších dotazů se nebojte zeptat prostřednictvím komentářů nebo na ask.fm

4 komentáře:

  1. Dobrý den,tak. kouřit teda taky nemůžu před tetováním ?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,tak. kouřit teda taky nemůžu před tetováním ?

    OdpovědětVymazat
  3. Co když den po tetovani dostanu horečky a začnu se potit .Jak na to reaguje tetovani?

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, k té otázce bezpečnosti tetování, ano myslím, že tetování je bezpečné když se dodržují hygienické postupy. Nikde jsem neviděla, že by byl nějaký problém při tetování. Jediný co jsem viděla tak infekce, když se dělalo tetování v nějakém zaplivaném salonu nebo doma na gauči, v kvalitním salonu se to nestává. Mě by spíš zajímaly zkušenosti lidí co si nechali odstranit tetování tímto způsobem, jestli je to bolestivé a jestli tetování zmizí úplně.

    OdpovědětVymazat